google.com, pub-1050134863283155, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Nemci tvrde da su našli „Ahilovu petu“ korone: Napašćemo je dvostrukim udarcem

Nemci tvrde da su našli „Ahilovu petu“ korone: Napašćemo je dvostrukim udarcem

Nemački Institut za biohemiju (IBC) saopštio je da je moguće da su njihovi stručnjaci u saradnji sa drugim timovima otkrili „Ahilovu petu“ virusa korona.

U saopštenju tog instituta, na čijem čelu je hrvatski naučnik Ivan Đikić, navodi se da su naučni timovi identifikovali protezu (PLpro) virusa SARS-kov-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba tačka koja bi mogla biti svojevrsna „Ahilova peta“ novog virusa korona, prenosi Tanjug. PLpro je, inače, neophodan u generisanju viralnih polipeptida i za sastavljanje virusa u ljudskim ćelijama.

​Uz to, novi virus korona koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki antiviralni odgovor tela, što mu pomaže da promeni imuni sistem osobe u svoju korist.

Na taj način virus može lakše da se umnožava i širi dalje, navodi se u saopštenju.
Tim naučnika je pokazao da se farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 može blokirati širenje virusa i pojačati antivirusni imunitet u ljudskim epitelnim ćelijama, koje su primarno mesto ulaska patogena u ljudski organizam.

„Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se zasniva na dvostrukom udarcu targetiranjem PLpro-a: zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sistema u isto vreme“, precizirao je Đikić, koji je i glavni autor ovog naučnog rada.

On je dodao da su veliku ulogu imali i naučnici sa Instituta za medicinsku virologiju, te stručnjaci iz Frankfurta, Minhena, Majnca, Frajburga i Lajdena.

Izvor

0 views
  • facebook-square
  • Twitter Social Icon