google.com, pub-1050134863283155, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Korona virus: Kakvi su simptomi i šta radi telu

Korona virus: Kakvi su simptomi i šta radi telu

Korona virus: Kakvi su simptomi i šta radi telu


Koji su simptomi bolesti koju ovaj virus izaziva i šta možete da učinite da se zaštitite?

Kakvi su simptomi?

Virus izaziva bolest respiratornih organa. Čini se da su prvi simptomi povišena temperatura i suvi kašalj. Posle nedelju dana, može doći do otežanog disanja, a nekim pacijentima je potrebna bolnička nega.

Ovi simptomi ne znače nužno da ste oboleli od korona virusa. Slično se manifestuju i drugi, mnogo češće virusi, poput prehlade i gripa.
U težim slučajevima, korona virus može dovesti do upale pluća, teškog akutnog respiratornog sindroma, multiorganske disfunkcije, pa čak i smrti.

Verovatnije je da će se pojaviti teži simptomi kod starijih ljudi i osoba koje već imaju bolesti poput astme i dijabetesa ili kardiovaskularnih bolesti.


Period inkubacije - vreme između infekcije i pokazivanja bilo kakvih simptoma - traje i do 14 dana, kaže u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO). Ali neki istraživači kažu da može da traje i do 24 dana.

Kako da se zaštitimo?

Redovno i temeljno pranje ruku je presudno, kažu iz zdravstvenih organizacija.

Još uvek se ne zna tačno kako se prenosi korona virus sa osobe na osobu. Međutim, slični virusi se šire putem kapljica, poput onih koji nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kine.


Zato je važno kijati i kašljati u maramice. Izbegavajte da dodirujete lice neopranim rukama, ali i da budete u bliskom kontaktu sa zaraženim ljudima.

Maske za lice ne pružaju zaštitu protiv korona Maske za lice ne pružaju zaštitu protiv korona virusa, kažu medicinski stručnjaci.


Svi građani Srbije, a pre svega oni koji su boravili u rizičnim područjima,neophodne informacijemogu da dobiju putem broja 064/8945-235.

Informacije o situaciji u Srbiji možete pratiti na sajtu koji je pokrenulo ministarstvo zdravlja: covid19.rs. Podaci na sajtu se ažuriraju dva puta dnevno - u 8 i 18 časova.

0 views
  • facebook-square
  • Twitter Social Icon